Blå Påfågel

Påfåglar tillhör i familjen fasanfåglar och är också hönsfåglar. De härstammer ursprungligen från Indien, Sri Lanka och Java och är nu väldigt populära parkfåglar i hela världen.

I Indien är påfågeln helig och också landets nationalfågel.

Påfåglar har en fjäderbuske på huvudet och vuxna tuppar får under det tredje året de längsta och färgglada stjärttackarna av världens fåglar. På parningstiden poserer hanarna för honorna och locker dem med ett särskilt skrik. Stjärten kan resas upp och bredas ut som en solfjäder. En vuxen påfågel kan väger mellan 2,7 - 4 kilogram.

Påfåglar lever oftas i stora flockar med en tupp och flera hönor och deras kycklingar. De stannar hos modern i flera månader. De får 4 - 12 ägg som hönan ruvar helst ostörd 28 - 30 dagar.

Deras föder är säd, insekter, frukter, blommor och ibland också små ormar. Påfåglar föredrar öppna landskapet med tät vegetation och sover gärna högt upp i träd.

 

 

  • Stjärtfjädrar

  • Påfågelhonan med sina kycklingar

  • Påfågelkycklingar

Ölandsgås

Ölandsgås var en typisk lantrasgås på Öland, Småland och norra Skåne under 1800- talet. Rasen var nästan försvunnen och dök upp igen på 1970 - talet av en Västgötastam.

Den gamla ölandsgåsen är liten, vit och gråfärgad och väger mellan 4,5 - 5,5 kilogram. Honan lägger 20 - 30 ägg per säsong och ruver sedan i en månad. De är härdiga  och föder bra upp sina gässlingarna.

Ölandsgåsen är jätteduktig på att söka mat också på magra bete. Gåskarlen vaktar om sitt revir och passar utmärkt som "vakthund ".